Politika

Инцко: Играње са Дејтоном

САРАЈЕВО - Високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини Валентин Инцко сматра да власти у Републици Српској референдум користе као дио предизборне кампање и да га забрињава чињеница да се политичари у овој земљи могу „играти” са споразумом који је БиХ донио мир.


"И нека људи у Републици Српској знају да се њихови политичари играју и са самом РС, јер без Дејтона нема ни Републике Српске", рекао је Инцко.

Он је указао да је најбоља подршка Дејтону његово поштовање у цјелини, као и поштовање високих представника и њихових мандата.

"Дејтону није потребан никакав референдум за подршку. А нема ни потребе да се Дејтон користи за скупљање јефтиних предизборних поена на штету општег добра свих грађана", оцијенио је Инцко.

Дејтон треба, према његовим ријечима, поштовати у цјелини, а не по принципу шведског стола, односно „узми што ти срцу драго“.

"То није озбиљна политика", оцијенио је Инцко.

"Иду избори па се питам зашто се власти не доказују бирачима у неким другим стварима као што су економски напредак, борба против криминала и корупције, побољшање здравственог и школског система? Одговор је, на жалост грађана БиХ, једноставан. На тим пољима очито немају пуно да покажу", навео је Инцко.

Он је поновио да међународна заједница у принципу подржава дијалог и договор домаћих политичких челника, јер је то једини начин за постизање решења прихватљивог за све и решења које ће БиХ учинити ефикаснијом у смислу да што лакше одговори на изазове евроатлантских интеграција.

"Спремност да помогнемо локалним политичарима постоји, наравно, ако они то желе", рекао је Инцко и додао да међународна заједница неће наметати уставна рјешења и да је проналазак рјешења искључива одговорност домаћих политичких странака и лидера.

Ове године грађани ће имати могућност да оцијене политичаре на изборима, подсјетио је Инцко, додајући да они треба да оцијене "ко само прича националистичку причу и не ради ништа на пољу економије, социјале, школства, здравств".

"Грађани треба да кажу ко је спреман на договор за добро свих, а ко се само свађа, како у БиХ тако и са међународном заједницом и води политику изолације, ко је од себе направио проблем, умјесто вјеродостојног саговорника са којим су сви спремни да сарађују", рекао је Инцко.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog