Politika

Joсиповић: Жао ми је што није било Тадића

Нови предсједник Хрватске Иво Јосиповић изразио је жаљење што предсједник Србије Борис Тадић није дошао на његову инаугурацију на Марковом тргу у Загребу.


 

У обраћању јавности на националним телевизијама, Јосиповић је истакао да на Србију гледа као на важног партнера у јачању добросусједских односа у региону.

„Жао ми је што није била прихваћена рука коју сам пружио, али не доживљавам то као израз непријатељства према Хрватској или према мени. Србија, нажалост, има један специфичан однос с Косовом, али морају схватити да се не може на томе све преламати”, рекао је Јосиповић.

Упитан да ли би слао војску у случају најаве отцјепљења Републике Српске од БиХ, као што је предлагао његов претходник Стјепан Месић, Јосиповић је одговорио да „рат никоме не треба”.

Он је оцијенио да један ентитет не може да промјени оно што је гарантовано Дејтонским споразумом, а то је цјеловита БиХ.

У првим телевизијским интервјуима након што је јуче положио предсједничку заклетву, трећи по реду шеф државе од самосталности Хрватске поновио је да се залаже за партнерски однос с Владом у остварењу праведнијег и напреднијег друштва.

Јосиповић је изразио очекивање да ће Хрватска ући у Европску унију 2010.

Упитан шта му је након инаугурације поручио бивши премијер Иво Санадер, Јосиповић је одговорио да му је пожелио успјешан мандат и да оствари циљеве за које се залагао.

Коментаришући то што су неки грађани на инаугурацији узвикивали поруке увредљивог садржаја бившем премијеру, Јосиповић је рекао да му је жао ако је било ко на инаугурацији доживио непријатност.

Он је рекао да ће своје сараднике представити сутра на конференцији за новинаре, али је потврдио написе у медијима да ће задржати савјетнике бившег предсједника за унутрашњу политику и националну безбједност, Синишу Таталовића и Сашу Перковића.

Јосиповић је рекао и да ће новинарка и уредница Радија 101 Зринка Врабец Мојзеш бити савјетница за друштвене дјелатности, амбасадор Јошко Паро за спољну политику, а шеф канцеларије предсједника државе Јошко Клисовић.

Иако је раније најављено, Јосиповић је истакао да Марко Ракар, ипак, неће бити у његовом тиму зато што држави дугује више од милион куна (137.000 евра) пореза.

Мићуновић: Нисмо имали избора

Борис Тадић и Иво Јосиповић могли би да се састану већ наредног мјесеца, а чињеница да је Србија једина земља у региону чији представници нису присуствовали Јосиповићевој инаугурацији не би требало да наруши билатералне односе, оцијенио је предсједник Одбора за спољне послове Скупштине Србије Драгољуб Мићуновић.

Мићуновић је оцијенио да је „важно да до тог сусрета дође што прије како би се зауставио један негативни тренд” у билатералним односима.

Мићуновић је рекао да Србија није имала другог избора него да не присуствује јучерашњој инаугурацији у Загребу, јер спор око једнострано проглашене косовске независности „спречава предсједника Тадића да присуствује једном скупу на коме се као шеф државе појављује представник такозване државе Косово”. Мићуновић је оцијенио да неприсуствовање српске делегације на инаугурацији треба да буде само „пролазна епизода” и да треба наставити са побољшавањем билатералних односа започетим прошле године кроз „разговоре и договарање о најбитнијим ставовима”. „Постоје многа питања која су важна. Хрватска и Србија су најважније, рекао бих, земље у овом региону и од њиховог односа зависи и стабилност у региону и зависила је увијек у историји. Зато треба бити пажљив и то његовати. Надам се да ће ти односи за вријеме предсједниковања професора Јосиповића бити у успону”, додао је он.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog