Društvo

Мркоњић Град неће одустати од тужбе против Хрватске

БАЊА ЛУКА - Општина Мркоњић Град неће одустати од подношења тужбе против Хрватске за ратну штету која је процијењена на 680 милиона КМ, изјавио је начелник ове општине Зоран Тегелтија.


"Очекујемо да ће експертски тим активности на припреми документације завршити до краја марта и да ће се тада тачно знати како ће бити поднесена тужба'', рекао је Тегелтија.

Он је подсјетио да је општина Мркоњић Град ратну штету пописала и процијенила још 1996. године и да располаже обимном документацијом која доказује да су оружане снаге Хрватске и ХВО систематски уништавали и пљачкали села, град, предузећа, куће и станове.

Током агресије хрватске војске и припадника ХВО на општину Мркоњић Град убијено је 480 Срба од којих су до сада пронађени, ексхумирани и идентификовани посмртни остаци 219 лица.

Према подацима Комисије за процјену ратне штете, хрватске трупе су запалиле и порушиле 3 644 куће, 700 станова, а 6 017 стамбених објеката је оштећено у Мркоњић Граду.

Из предузећа су однесене све машине, а из кућа и станова опљачкана имовина. Уништен је цјелокупни сточни фонд од 12 хиљада говеда, 70 хиљада оваца и 15 хиљада свиња.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog