Politika

Селман: Силајџићу, срећан ти пут

БАЊА ЛУКА - Министар правде Републике Српске (РС) Џерард Селман сматра да бошњачки члан Предсједништва БиХ Харис Силајџић треба да оде у пензију након што је изјавио да ће напустити политику ако државна имовина не буде укњижена на БиХ.


"Желим му срећан пут у политичку пензију!'', рекао је Селман, који сматра да имовина која се налази на територији БиХ припада ентитетима и мора бити укњижена на њих.

На БиХ ће бити укњижена имовина која је потребна за редовно функционисање заједничких институција и Оружаних снага БиХ, додао је Селман.

"То није спорно. Ако је Силајџићу то проблем, онда он има проблем са логиком'', рекао је Селман за ''Прес РС''.

Говорећи о војној имовини, Селман је подсјетио да су владе РС и ФБиХ и Савет министара БиХ постигли споразум, али да је све враћено на мртву тачку захваљујући разним ''силајџићима'', те напоменуо да је РС за то да се такозвана перспективна војна имовина додијели Оружаним снагама БиХ, а неперспективна да припадне ентитетима.

"Чињеница је да су ентитети добили добар дио војне имовине и локација које су додијељење локалним заједницама или републичким институцијама за изградњу школа, вртића, високошколских установа, правосудних институција... Зато не можемо да прихватимо да се неперспективна војна имовина рачуна као дио државне имовине која треба да се дијели'', наглашава Селман.

Селман је нагласио да је договор о расподјели имовине био постигнут у Пруду, али да је међународна заједница уз помоћ Силајџића срушила тај договор.

"За нас је апсолутно прихватљиво да се направи споразум ентитетских влада и Савјета министара БиХ и да се утврди која је то имовина потребна БиХ, а да се остала имовина истовремено књижи на БиХ и на ентитете, што је правно могуће", истакао је Селман.

Члан Предсједништва БиХ и предсједник Странке за БиХ Харис Силајџић рекао је раније да ће, уколико државна имовина БиХ буде укњижена на ентитете, напустити политику и власт. Он каже да би књижење ове имовине на ентитете био "најозбиљнији удар на БиХ", те да је потенцирање проблема државне имовине "несувисло, нелогично и непотребно, јер се она користи без икаквих проблема"

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog