Politika

Пет водећих западних земаља не желе расправу о Косову

БРИСЕЛ - Пет водећих западних земаља не желе да се пред Уједињеним нацијама отвара расправа о Косову, без обзира каква била одлука Међународног суда правде око легалности самопроглашења независности Косова.


То су пренијели званичници двије утицање чланице ЕУ и извори Европског парламента, који су истакли да "петорка" - САД, Велика Британија, Њемачка, Француска и Италија сматрају да Србија треба да постане чланица ЕУ, али да дотад мора да се нађе за све прихватљиво рјешење за односе Београда с Приштином.

То, међутим, не може значити ново отварања питања статуса Косова, јер су водеће западне земље које су признале независност Приштине у више наврата ставиле до знања Београду да је то "неопозив корак", рекли су ови званичници ЕУ. Отуд је то недавно, преко амбасадора Француске у Београду, са жељом да то буде дискретан потез без излажења у јавност, а на нивоу политичког директора у српском министарству иностраних послова, стављено до знања и властима у Београду.

Званичнци двије чланице ЕУ и извори ЕП су потврдили да се размишља о томе како би се "прагматично" ријешило питање односа Приштине и Београда у часу кад Србија буде дошла на праг чланства у ЕУ, јер и европска двадесетседморица и САД сматрају да Косово једног дана мора такође бити укључено у европске структуре. На Србију неће бити вршен притисак да призна независност Косова, јер и пет чланица ЕУ, а и многе земље у свијету то не признају.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog