Politika

Хомен: Биће укидања странака

БЕОГРАД - Радна група за израду новог закона о финансирању политичких странака у Србији почеће рад у понедјељак,а њен задатак је да до јуна начини радну верзију закона,усклађеног са европским стандардима и домаћим прописима, и упути је на ширу јавну расправу.


Идеја је да закон донесемо прије нових избора, а очекујемо да ће се на дневном реду парламента наћи у октобру, најављује Слободан Хомен, државни секретар Министарства правде и један од чланова радне групе.

Према постојећем Закону о финансирању странака скупштински Одбор за финансије био је задужен за контролу финансирања партија, док је контрола трошкова за изборне кампање била у надлежности Републичке изборне комисије, објашњава Хомен разлоге за доношење новог закона.

То је била апсурдна ситуација, јер је требало да политичке странке, које чине парламент, саме себе контролишу, каже он.

Циљ је да не направимо поново фиктиван закон који ће политичким партијама давати одређена средства за која ће сви знати да нису довољна, па ће опет неко на улици да тражи паре за своју странку.

Наша идеја је да поред директне, личне и прекршајне кривичне одговорности за надлежно лице пропишемо и ону суштинску санкцију - забрану обављања дјелатности, односно забрану политичке странке.

Истинитост извјештаја о финансирању странака контролисаће Агенција за борбу против корупције и Државна ревизорска институција, рекао је Хомен.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog