Svijet

Kушнер за моментално признавање палестинске државе

ТЕЛ АВИВ – Француски министар спољних послова Бернар Кушнер изјавио је да убиство оперативца Хамаса у Дубаију истиче потребу за моменталним признањем палестинске државе.


„(Случај) показује потребу за миром и палестинском државом, одмах”, рекао је Кушнер француском „Журнал ди диманш”, нагласивши да убиство због кога многи упиру прст на израелски Мосад, истиче потребу за миром на Блиском истоку.

Палестинска држава требало би да буде призната, чак и прије него што будуће границе буду финализиране, преносе израелски медији изјаву Кушнера.

„Питање пред нама у овом тренутку је и изградња реалности: Француска обучава палестинску полицију, послови се креирају на Западној обали”, рекао је француски шеф дипломатије, нагласивши да се проглашење палестинске државе може ускоро предвидјети, послије чега би слиједило моментално признање међународне заједнице, „чак и прије преговора о границама”.

Кушнер је такође подсјетио да је палестински предсједник Махмуда Абас прихватио приједлог САД да се воде индиректни преговори с Израелом уз посредовање Вашингтона.

Он је то изјавио пред посјету Абаса Паризу сљедеће недјеље и након што је палестински премијер Салам Фајад рекао да може да сагледа независну палестинску државу у 2011, без обзира да ли су напредовали мировни преговори с Израелом.

„Ако до средине 2011. политички процес не оконча (израелску) окупацију, ја бих се кладио да ће стање развоја палестинске инфраструктуре и институција бити такво да ће притисак приморати Израел да одустане од своје окупације”, рекао је Фајад у интервјуу за француске медије.

Кушнер је, одговарајући на питање о потенцијалној кризи између Израела и Европске уније, рекао да би се Европа морала ангажовати брзо у блискоисточном мировном процесу како би се то превазишло и да „наметне пут мира и стварања палестинске државе”.

Осврћући се на чињеницу да су убице хамасовца у Дубаију користиле лажне пасоше европских земаља, казао је да Париз” осуђује „циљана убиства и коришћење фалсификата”.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog