Politika

ОХР не реагује на кршење Дејтона из Федерације

БАЊА ЛУКА – ОХР има различит однос према српским и бошњачким политичарима и странкама, што је показао кроз своје поступке и дјеловање, тврди Зоран Копривица, делегат СНСД у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ


 

По њему, реакције ОХР се потпуно разликују када су у питању потези из Федерације БиХ, од реакција на потезе из Српске.

"Имајући у виду чињеницу да је Дејтоном утврђено да је БиХ децентрализована земља, састављена од равноправних ентитета и народа, ОХР је до сада требало да реагује безброј пута на изјаве појединих политичких странака и појединих лидера из ФБиХ који се тичу директних кршења одредаба Дејтонског устава", истакао је Копривица.

Као најдрастичнији примјер кршења Дејтона Копривица је истакао прошлогодишњи изборни слоган Странке за БиХ који је гласио "БиХ без ентитета".

Сем тога, из Федерације редовно долазе поруке о потреби укидања ентитета и преноса надлежности на државни ниво, затим приједлози да у Предсједништву БиХ треба обезбиједити мјесто за још једног члана, док високи представник константно уопште не реагује на овакве ствари, истиче Копривица.

Независни посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Момчило Новаковић сматра да високи представник у БиХ годинама затвара очи пред очигледним настрајима бошњачких политичара на основне принципе Дејтонског споразума, а истовремено сваки потез српских представника тумачи као кршење Дејтона.

"ОХР је, највјероватније, свјесно допуштао бошњачким лидерима да предлажу радикалне промијене у односу на Дејтон", рекао је Новаковић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog