Svijet

Хелмуту Колу милион евра за уједињење Њемачке

KЕЛН – Бивши њемачки канцелар Хелмут Кол добио је за заслуге у уједињењу Њемачке награду „Роланд Бергер за људско достојанство”, вриједну милион евра. Кол је награђен за државничка достигнућа и заштиту људских права.


Одлуку жирија, у коме су били бивши генерални секретар УН Кофи Анан, добитница Нобелове награде за мир Ширин Ебади из Ирана и бивши њемачки министар спољних послова Јошка Фишер, саопштио је предсједник Фондације и бивши привредни саветник Роланд Бергер.

На свечаности 26. априла, награду ће Колу уручити њемачки предсједник Хорст Келер.

У образложењу о додјели награде наведено је да се признање Колу додјељује за „животно политичко дјело чији врхунац представља уједињење Њемачке и њена интеграција у уједињену Европу и западну алијансу”.

„Хелмут Кол остварио је њемачко јединство у тренутку када се за то пружила историјска прилика. Тиме су обезбјеђени живот у слободи и људско достојанство за 17 милиона њемачких грађана из бивше неправедне државе ДДР”, истиче се у образложењу.

Награда Роланд Бергер за људско достојанство и подстицање мирног саживота у свијету додјељује се личностима, институцијама или заједницама које се залажу за људско достојанство и разумјевање међу народима, за толерантност и слободно и мирно друштво.

Прошле године награда је додијељена организацији „Репортери без граница” и иранској активисткињи у борби за људска права Ширин Ебади.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog