Svijet

Потписано примирје у Судану

НЏАМЕНА, Чад – Најмоћнија побуњеничка група из Дарфура и суданска влада постигли су споразум о примирју, рекли су данас званичници.


Примирје је инцирао побуњенички Покрет за правду и једнакост из Дарфура, области на западу Судана.

Предсjедник сусjедног Чада Идрис Деби у саопштењу је навео да је споразум одмах ступио на снагу. Судан је често оптуживао Чад да помаже Покрет за правду и једнакост, као и да су побуњеници имали уточиште у тој сусjедној земљи.

Портпарол Покрета за правду и једнакост рекао је да је примирје затражено као оквирни споразум који би довео до мировних преговора о коначном окончању сукоба.

Додао је да ће примирје формално бити потписано у уторак у Дохи, пријестоници Катара, у присуству Дебија и лидера Судана и Катара.

Тај покрет је био највећа препрека у настојању да се оконча седмогодишњи сукоб у Дарфуру у којем је 300.000 људи изгубило животе.

Данашње примирје услиједило је послије вишемјесечног настојања Судана и Чада да побољашају односе покварене преливањем сукоба из Дарфура. Двије земље су се међусобно оптуживале да подржавају побуњеничке групе.

Уједињене нације су саопштиле да је 2,7 милиона људи напустило домове у Дарфуру усљед борби афричких побуњеника и владе на чијој страни су борили и арапски екстремисти.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog