Društvo

Похапшени неонацисти у Хрватској

ЗАГРЕБ - Хрватска полиција ухапсила је вечерас, у једном селу код Крижеваца, групу од 35 неонациста, међу њима и деветоро Нијемаца, чланова неонацистичког бенда "Блу Макс", и онемогућила њихов најављени концерт.


Како јављају хрватски медији, међу ухапшенима је осам чланова бенда, а неки од њих су приликом хапшења пружали отпор, због чега су задржани у полицијској станици у Крижевцима.

Начелник Полицијске станице Крижевци Абел Цар рекао је новинарима да ће, ако се установи да су приведени својим понашањем позивали на рушење уставног поретка, бити кажњени по закону:

"Законом су предвиђене казне за прекршаје из Закона о јавном окупљању, јер се радило о ненајављеном дјелу, или из Кривичног закона, ако суд установи да се позивало на националну и вјерску несношљивост", објаснио је Цар.

Прошле ноћи Удружење младих антифашиста алармирало је електронске медије саопштењем да ће се вечерас, на тајној локацији у ширем рејону Крижеваца, 50 километара сјевероисточно од Загреба, одржати концерт неонациста.

Копривничко-крижевачка полицијска управа није имала информације о концерту, нити им је било пријављено окупљање, али су припадници МУП-а, који су патролирали тим подручјем, око 19 сати похапсили групу од 35 лица код ватрогасног дома у селу Буковје Крижевачко.

Неки од њих носили су истакнута нацистичка обележја.

Како је најављено учешће још два бенда из Хрватске на концерту, може се закључити да су и њихови чланови међу приведенима.

Неонацисти су се скупљали на главној жељезничкој станици у Загребу, гдје су добили информације о тајној локацији концерта, за који су улазнице коштале 70 куна (око 9,5 евра).

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog