Društvo

Синдикат и послодавци у клин, министар у плочу

БАЊА ЛУКА – Док и из Савеза синдиката РС и Уније послодаваца поручују да неће ни милиметра попустити у својим захтјевима, министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Раде Ристовић сматра да је могуће постићи договор социјалних партнера о захтјевима радника у Српској.


Ристовић је нагласио да је у овим трилатералним преговорима Влада увијек на страни договора, и да неће бити наредбодавних и исхитрених потеза са њене стране.

"Вјерујем да ће наредне седмице доћи до поновног састанка између социјалних партнера и да ћемо сигурно наћи заједничке додирне тачке када су у питању права радника", рекао је Ристовић.

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић изјавила је да Синдикат неће попустити ни милиметра када су у питању стечна права радника и захтјеви синдиката.

Предсједник Уније удружења послодавца РС Ранко Милић поручио је након разговора са Владом и савезом синдиката да послодавци не могу више попуштати захтјевима социјалних партнера.

"Наш став је дефинитиван да нема попуштања по било коју цијену. Ако буде било притисака, поднијећи оставку у Унији, па нека нађу људе који су спремни да потпишу то што синдикат тражи", рекао је Милић.

Трећа страна у разговорима, Савез синдиката, такође истиче да неће попустити ни милиметра када је ријеч о стеченим правима радника и његовим захтјевима

"Синдикат се бори за останак стечених права радника што је загарантовано колективним уговорима и законима, али се, на жалост, и то што нам је загарантовано не примјењује", рекла је Ранка Мишић, предсједник Савеза Синдиката.

Мишићева је, коментаришући изјаву представника послодаваца, навела да, уколико предсједник Уније мисли да треба умањити стечена права и ако то назива захтјевом за попуштање, онда Унија има озбиљан проблем, јер синдикат неће попустити ни милиметар.

"У ситуацији када на хиљаде радника у привреди РС не прима плату, гдје им се не поштују колективни уговор и закон о раду, јасно шаљемо поруку да немамо на чему да попустимо", нагласила је Мишићева.

Она је навела да неко свјесно жели да банализује преговоре социјалних партнера настојећи да их сведе на причу о топлом оброку, истакавши да је ријеч о много већем залогу преговарања него што је износ топлог оброка.

Описујући сам ток преговора између социјалних патрнера, Мишићева је рекла да су тешки и мучни и "углавном на ивици инцидента".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog