Republika Srpska

Нема посла за странце у Дежели

ЉУБЉАНА - Више хиљада радника из БиХ остаће без посла у Словенији, док ће они који су планирали да се запосле у тој земљи морати да потраже нови посао након што је званична Љубљана обуставила запошљавање странаца, међу којима су далеко најбројнији грађани БиХ.


У Словенији одлуку о привременој забрани издавања дозвола за запошљавање странаца на сезонским пословима правдају потребом запошљавања властите радне снаге и истичу да је број незапослених у тој земљи порастао на више од 100 000, а да би током године могао бити повећан и за 25 одсто.

Према подацима из 2008. године, у Словенији је било запослено више од 80 000 страних радника, међу којима чак 47 500 из БиХ. Они су били ангажовани на повременим и сталним пословима у грађевинарству, металопрерађивачкој, механичарској и дрвопрерађивачкој индустрији.

Највише страних сезонских радника је на грађевинским пословима, који тренутно трпе због ниских температура и рецесије у тој дјелатности, а више од половине запослених у том сектору су држављани БиХ.

Домаћи предузетници који имају послове и у Словенији, иако још нису упознати с одлуком словеначке Владе, нису изненађени најновијом мјером и истичу да је грађевински сектор у Словенији у тоталном колапсу и да су константно присутна отпуштања.

Економисти оцјењују да би талас повратка радника из Словеније могао значајно утицати на повећање броја незапослених у БиХ.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Ранко Милић сматра да би "притисак" радника из БиХ са словеначког тржишта могао бити толико јак да проузрокује социјалну нестабилност у БиХ и додаје да је одлука Владе Словеније контрапродуктивна.

"Умјесто рјешења проблема незапослених Словенци ће овом мјером направити још већи проблем, јер напросто немају властитих зидара, тесара и армирача, нити Словенци, чак и они који су остали без посла, то желе да раде", тврди Петрушић.

У Агенцији за рад и запошљавање БиХ, која је раније саопштавала број радника из БиХ који се домаћим службама пријавио по основу престанка радног односа у иностранству, сада тврде да не располажу тим подацима.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog