Društvo

Нови судија за суђење Младићевим јатацима

БЕОГРАД – Суђење групи од 10 оптужених за помагање и скривање Хашког оптуженика Ратка Младића требало би да се настави у Првом основном суду у Београду пред новим предсjедником судског вијећа Дејаном Гарићем.


Због промјене предсједника вијећа суђење ће формално кренути испочетка, а оптужени ће имати прилику да још једном, ако то желе изнесу или допуне своју одбрану.

Сходно закону, докази се неће поново изводити, већ ће се читати записници из већ спроведеног доказног поступка.

Предходни предсједник судског вијећа судија Дејан Добросављевић није поново изабран на судијску функцију на недавном општем избору судија, а на избору нису прошли ни тужилац у том предмету Бранко Стаменковић ни истражни судија Драган Нешић који су поступали у овом предмету.

Сви оптужени се бране са слободе, изузев Станка Ристића који је љетос поново ухапшен под сумњом да је хтио да побјегне у БИХ.

Њему је кривично ванпретресно вијеће недавно одбило да укине притвор због опасности од бјекства и бојазни да не утиче на свједока који још није саслушан на главном претресу.

Ово суђење је иначе ушло у завршну фазу, али је и прије општег избора судија више одлагано узастопно због недоласка свједока из Републике Српске Миодрага Станића, који је путем замолнице више пута позиван да свједочи.

Станић је последњи свједок кога суд треба да саслуша на овом суђењу, послије чега би могло да услиједи изношење завршних ријечи оптужбе и одбране, а потом и пресуда.

Јово Ђого, који је преминуо прошле године, у оптужници је означен као организатор операције скривања од 2002. године, кад је Младић напустио војне објекте, па до краја 2005. године.

Оптужени су, на територији Београда проналазили и изнајмљивали сигурне станове, у којима се Младић скривао, наводи се у оптужници.

На оптуженичкој клупи, због помоћи учиниоцу послије извршења кривичног дјела, остали су бивши официри ВРС Марко Лугоња и Ратко Вучетић, затим Татјана Васковић, њена мајка и брат Љиљана и Бојан Васковић, као и Станко Ристић, Благоје Говедарица, Саша Бадњар, Предраг Ристић и Борисав Ивановић.

Они се оптужени да су у „продуженом трајању” помагали Младићу, иако су знали да је тужилац Хашког трибунала подигао оптужницу против њега, која га терети за 15 кривичних дјела ратних злочина и геноцида.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog