Društvo

Семберија: Дрина се излила, Сава пријети

БИЈЕЉИНА - Ријека Дрина синоћ се излила у бијељинском насељу Амајлије, а водостај Саве у Семберији се повећао, али се ријека није излила из корита. Изливање Дрине у Амајлијама треће је плављење у последња три месеца у Семберији.


У току дана из Бајине Баште и Зворника очекује се проток од 1.600 метара кубних у секунди, што значи да би у вечерњим часовима, осим Амајлија, могла да поплави и викенд насеље Јања, саопштено је из Одсјека Цивилне заштите општине Бијељина.

Из Одсјека кажу да су корита мањих рјечица Гњица и Јање пуна, а да се Лукавац већ излио у мјесној заједници Доња Буковица.

Ниво Саве у Семберији је испод критичне тачке од 750 центиметара, и тренутно је на нивоу од 270, али повећани ниво подземних вода је озбиљно запријетио да поплави озиме усјеве на близу три хиљаде хектара, па су у рад поново укључене три велике црпне станице у Црњелову, Батковићу и Броцу.

"Мелирациони канали су пуни воде, па је притисак на одбрамбени насип велики. Због тога смо пустили у рад двије пумпе које у корито ријеке пребацују три хиљаде литара воде у секунди. Ако доток воде из дубине Семберије и са обронака Мајевице буде повећан, у рад ће бити пуштене и преостале двије пумпе" - речено је из Црпне станице "Бродац".

Због наглог повећања нивоа подземних вода у удолинама и на нижим теренима појавила се и површинска вода, такозване "пољске очи". Црпне станице поред Саве одводе подземне воде са више од двадесет хиљада хектара најплоднијег земљишта у Семберији.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog