Svijet

Еквадор: Империјалисти нас блате због сарадње са Ираном

КИТО – Еквадорски предсједник Рафаел Кореа изјавио је да је стављање Еквадора на међународну листу земаља које заостају у борби против прања новца лицемјерна казна због веза са Ираном.


„То је империјализам у свом најосновнијем облику. То нема никакве везе са борбом против прања новца”, рекао је Кореа у свом редовном недељном обраћању нацији.

Организација Оперативна група за финансијску акцију (ФАТФ), са сједиштем у Паризу, објавила је у четвртак листу земаља које не примјењују међународна правила у оквиру борбе против прања новца и финансирања тероризма.

На тој листи се ове године нашао и Еквадор, заједно са Ираном, Етиопијом, Анголом и Сјеверном Корејом. ФАТФ је оцијенио у том извјештају да се Екватор није „конструктивно ангажовао” и да није „примјењивао” глобалне стандарде о финансијским злочинима.

Међутим, еквадорски предсједник Кореа (46), који је на тој дужности од 2007. године, оцјенио је да је тај извјештај „велика лаж” и да еквадорске банке имају савршено одговарајуће правилнике да спријече прање новца и финансирање тероризма.

Он је додао да би међународне власти требало прије да изврше притисак на богате земље као што су САД и Швајцарска због прања новца преко својих финансијских система.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog