Politika

Јосиповић тврди да Срби имају право на повртак

ЗАГРЕБ – Хрватски предсједник Иво Јосиповић је изјавио да је „сасвим јасно да је главни приоритет улазак Хрватске у Еуропску унију”, а да „други најважнији циљ јесу квалитетни односи са сусједима”.


Он је, у интервјуу који објављује загребачки Јутарњи лист, рекао да би Словенија „могла узети дио хрватскога мора”, а да су у односима са Србијом „најспорнији проблеми који се тичу рата и поратног времена”.

Јосиповић је признао да је „евидентан проблем хрватских грађана српске националности, који су услед ратних прилика избјегли у Србију” и нагласио да се њихов статус мора ријешити.

„Они имају право на повратак, као што имају право на своју имовину”, рекао је он, али је нагласио да је „друго питање штите ли неке политике стварне интересе тих људи или само експлоатишу њихову патњу”.

Јосиповић је казао да су односи између Србије и Косова „у цјелини ван хрватске политике” и да Хрватска „нити може, нити жели утицати на српско-косовске односе” и подвукао да је Хрватска свој став према Косову изразила његовим признањем и да од тога не одустаје.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog