Svijet

Потрага за два француска новинара кошта 10 милиона

ПАРИЗ – Француска је потрошила више од 10 милиона евра на проналажење и спасавање два новинара отета у децембру у Авганистану, изјавио је начелник Генералштаба француске војске генерал Жан-Луј Жоржлен.


Он је истакао да је висина утрошених средстава објелодањена због захтева да „свако треба да има осјећај одговорности”, алудирајући на француске новинаре који извјештавају са опасних подручја Авганистана.

Жоржлен је казао да на овај начин не жели да „доведе у питање право на слободу изражавања и слободу штампе”.

Француски генерал је рекао да су у операцију ослобађања два новинара укључене и САД, које користе беспилотне летелице. Он је одбио да саопшти детаље о напорима који се предузимају у циљу ослобађања заробљених Француза.

У међувремену, међународна организација „Репортери без граница” критиковала је Жоржлена због објављивања висине утрошеног новца, називајући његове коментаре непотребним.

„Тај нови подсјетник да је потрага скупа представља непоштовање породица (новинара) и бескористан је”, саопштила је та организација.

Талибани су прије три дана објавили снимак двојице новинара телевизије „Франс-3”, несталих 30. децембра, који су замолили владу да води преговоре са побуњеницима о ослобађању, истовремено рекавши да имају добар третман и да су здрави.

Француски војници у Авганистану учествују у операцијама против талибана у оквиру Коалиционих снага које предводи НАТО. Француски војни буџет предвиђа годишњи трошак од 870 милиона евра за војне операције у иностранству.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog