Svijet

Израелска акција квари односе са ЕУ

БРИСЕЛ – Један виши неименовани дипломата ЕУ изјавио је да ће уколико се утврди да је Израел имао улогу у убиству једног од оснивача војног крила Хамаса Махмуда ал-Мабхуха то нарушити односе јеврејске државе са Унијом.


Тај дипломата је појаснио да уколико буде доказано да је Израел учествовао у фалсификовању путних исправа убицама Мабхуха, „то ће промијенити начин на који се ЕУ односи према Јерусалиму”.

Израел се већ нашао на мети критике међународне заједнице због своје офанзиве на Газу у јануару 2009, у којој је убијено више од 1.400 цивила.

У Бриселу ће сутра бити одржан састанак министара спољних послова ЕУ, коме ће присуствовати и израелски шеф дипломатије Авигдор Либерман. Он ће се на маргинама састанка срести са високом представницом Уније за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон.

Мабхух је убијен 19. јануара у једној хотелској соби у Дубаију. Полиција из престонице Уједињених Арапских Емирата навела је да је најмање 11 особа учествовало у убиству Мабхуха, који су користили лажне британске, ирске, француске и немачке пасоше.

Иако Израел није признао своју улогу у убиству Махмуда ал-Мабхуха, његову смрт је палестинска екстремистичка организација Хамас приписала израелској тајној служби Мосад.

Израелски званичници одбране навели су да је Мабхух био кључна фигура у кријумчарском ланцу иранског наоружања у Газу, посебно ракета које би могле да досегну и Тел Авив, који се налази око 60 километара сјеверно од Газе.

Званичници су додали да се Мабхух, такође, сумњичи за отмицу и убиство два израелска војника 1989.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog