Društvo

Караџићев процес ће бити окончан 2014. године

ХАГ - Предсједник Хашког трибунала Патрик Робинсон рекао је данас да очекује да ће процес Радовану Караџићу, као посљедњи пред Трибуналом, бити окончан у фебруару 2014. године.


Током међународне конференције о насилијеђу Хашког трибунала, судија Робинсон је рекао да је велики поборник исплате обештећења и да је то питање три пута покретао пред Уједињеним нацијама.

Током пријеподневне расправе, предсједник Хрватског хелсиншког одбора Иван Звонимир Чичак из публике је рекао званичницима Трибунала да тај суд није успио да "пробије зид" према народима бивше Југославије.

"Деведесет одсто народа у бившој Југославији вас доживљава као батину, као непријатеља и нужно зло које се мора толерисати", тврдио је Чичак.

Секретар Трибунала Џон Хокинг одговорио је да Трибунал, у сарадњи са ОЕБС, ради на преводу записника суђења на "босанско-хрватско-српски" језик како би се наслијееђе суда приближило народима бивше Југославије.

Конференцији у Хагу присуствовали су предсједници судова и главни тужиоци за ратне злочине Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине.

Хашки трибунал, који је организатор тог дводневног скупа, саопштио је да ће конференција обезбиједити основ на ком ће тај суд и релевантне заинтересоване стране моћи да подијеле своја виђења наслијеђа тог трибунала - како на најбољи начин искористити његово правно и институционално наслијеђе.

Под наслијеђем Међународног суда, односно Хашког трибунала, у ширем контексту подразумијева се све оно што ће тај суд предати "насљедницима", а састоји се, између осталог, од закључака Трибунала садржаних у пресудама, списа и архива, његовог доприноса развоју међународног права, владавини права у бившој Југославији и напретку међународне правде.

Послије конференције, Хашки трибунал ће припремити јавни извјештај о свеубухватној стратегији наслијеђа.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog