Republika Srpska

Гаспром не одустаје од Јужног и Сјеверног тока

МОСКВА - Руски Гаспром не одустаје од изградње гасовода Јужни и Сјеверни ток, без обзира што је нови предсједник Украјине Виктор Јанукович предложио оснивање гасног конзорцијума, саопштено је у уторак у Москви.


"Ми смо чули изјаву Јануковича да би хтио да се врати тој идеји (оснивања гасног конзорцијума). Видјећемо у којој форми ће стићи тај приједлог", казао је замјеник управног одбора Гаспрома Александар Медведев. Он је, међутим, указао да ће "у сваком случају изградња Јужног и Сјеверног тока бити настављена, јер алтернативе за диверсификацију испорука и извоза гаса нема".

"Изградња Сјеверног тока почеће у априлу, а по Јужном току, први гас ће кренути 2015. године", навео је Медведев. Јанукович је недавно изјавио да намјерава да оснује конзорцијум за управљање гасним системом земље, што би, по његовој оцјени, Москви омогућило да се одрекне изградње гасовода Јужни и Сјеверни ток.

Према тој идеји, Гаспрому, украјинском Нафтогасу и европским потрошачима било би предложено по 33,3 одсто учешћа у том конзорцијуму. Реализација идеје би, по идеји Јануковича, омогућила Кијеву да смањи цијене за гас који увози из Русије.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog