OR92YIkddKg

Politika

Додик и Инцко на дебати: Да ми није тебе

БАЊА ЛУКА – Предсједник владе Републике Српске Милорад Додик је рекао у Сарајеву да он и његова партија СНСД не негирају Босну и Херцеговину, али да неће дозволити ни да се негира Српску.


Додик је на јавној дебати, коју је организовао Центар за културу дијалога, у присуству високог представника у БиХ Валентина Инцка, који је био уводничар, рекао да БиХ није спорна.

„БиХ је диео међународног пројекта који се зове Дејтонски мировни споразум. У оквиру тога постоје одређени капацитети који нам омогућавају да заједнички градимо одређене ствари које могу да буду довољне како би се упутили према Европи”, рекао је Додик.

Он је казао да никада није омаловажавао улогу међународне заједнице у БиХ у неким добрим стварима, али да је у неким „лошим стварима” говорио само оно што мисли.

„Данас мислим и јасно то говорим, да нигдје не пише да високи представник може да доноси законе, а он то чини. Дакле високи представник доноси законе, а на то нема право. Он је тумач Дејтонског споразума, а не законодавац”, рекао је Додик.

На питање организатора јавне дебате да ли сматра Сарајево својим градом, Додик је казао да му је Бања Лука омиљени град, те је признао да не гаји посебне емоције према Сарајеву.

Упитан да ли Србија треба прихватити Резолуцију о Сребреници и да ли као грађанин БиХ сматра да је највећа трагедија на Балкану сребреничка трагедија и геноцид, Додик је казао да је највећа трагедија на овим просторима био распад Југославије који је довео до драматичних злочина.

„Наравно да је Сребреница неспорно једно од највећих мјеста злочина, дакле мјесто гдје се десио ограничен локални геноцид. Није спорна квалификација у судској пресуди која каже да се у Сребреници десио геноцид локалног карактера и да су тај злочин починиле поједине структуре полиције и војске Републике Српске. Сребреница јесте мјесто где се десио један од највећих злочина, али није једино које се треба обиљежити”, рекао је Додик.

Инцко је казао да се нада да ће разговор у оквиру јавне дебате бити почетак низа сличних разговора који ће окупити политичке вође широм БиХ, у покушају да објасне своје позиције у конструктивној атмосфери и да постигну заједничку основу како би помогли БиХ да се извуче из ћорсокака у којем се тренутно налази.

Инцко је рекао да се до рјешења не долази грубом реториком.

На једно од питања присутних, које се односило на то како види БиХ за неколико година, Додик је казао „без Инцка”, док је на то високи представник Инцко добацио „без Додика”.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog