Svijet

САД критикује Европу због демилитаризације

ВАШИНГТОН – Амерички секретар за одбрану Роберт Гејтс изјавио је данас да се Европа превише демилитаризовала од окончања „хладног рата” и да недовољно издвајање средстава из буџета тих земаља за одбрану подрива заједничке безбједносне циљеве.


„Демилитаризација Европе, у којој се велики дио јавности и политичара противи војној сили и опасностима које она носи...постала је препрека за постизање стварне безбједности и трајног мира у 21. вијеку”, истакао је Гејтс на скупу у Вашингтону посвећеном ревизији стратешког концепта НАТО.

Амерички секретар за одбрану је нагласио да недовољна средства и капацитети на првом мјесту отежавају заједничко дјеловање и борбу у циљу сузбијања заједничких опасности, те да пријети опасност да потенцијални будући непријатељи на НАТО гледају као на „тигра од папира”.

Гејтс је истакао да од 28 чланица НАТО, само пет земаља испуњава постављени циљ да се за одбрану троши два одсто бруто домаћег производа.

Он је, такође, позвао на спровођење далекосежних реформи НАТО који је формиран пре 61 годину као политички и војни бедем против бившег Совјетског Савеза .

За три године колико се налази на челу Пентагона, Гејтс је више пута позивао европске чланице НАТО да повећају буџете за одбрану и модернизују своје снаге.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog