Republika Srpska

БиХ пред финансијским крахом

САРАЈЕВО – Финансијско стање у Федерацији Босне и Херцеговине је лоше и погоршава се, јединствен је став представника ММФ и Свјетске банке, након што су се у уторак у Сарајеву састали са представницима власти.


Представници ових финансијских институција су поновили да власти у Сарајеву морају да испуне услове неопходне за добијање кредитних аранжмана и најавили ће се повући из аранжмана са Босном и Херцеговином, ако до тога не дође.

Ако се до 26. фебруара не усвоје неопходни закони о уштедама у Федерацији БиХ, у опасност се доводи 124 милиона евра, које би тај бх. ентитет требало да добије из аранжмана са ММФ и 43,5 милиона евра из кредита Свјетске банке.

Истовремено, уколико не буде реформи, неће бити угрожена само Федерација. Новац неће бити одобрен ни Републици Српској, а ни државном нивоу власти.

То је више од 150 милиона евра у овој години, који су потребни да се покрију буџетске рупе.

Ако се не испуне услови, слиједи крах, изјавио је министар финансија ФБиХ Вјекослав Беванда, додајући да се нада да ће ситна политиканства бити превазиђена „и да се зарад ситних политичких поена нико неће поигравати са судбином државе.”

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog