Politika

Јеремић у Шпанију, Баски у Приштину

МАДРИД – Шпанско предсједавање Европском унијом добар је тренутак да се убрза процес европских интеграција Србије, изјавио је министар иностраних послова Шпаније Мигел Анхел Моратионс, после разговора у Мадриду са шефом дипломатије Србије Вуком Јеремићем.


Јеремић је домаћину захвалио на позитивном ставу његове земље према проширењу Уније.

Моратинос је изјавио да Шпанија неће признати независност "Косова" све док о том питању не би била усвојена резолуција у Савету безбедности Уједињених нација или постигнут договор између Београда и Приштине.

Одговарајући на питања у шпанском Сенату, Моратионс је подсјетио да је независност "Косова" признало само шездесетак држава међу 192 чланице УН, што значи да је позиција Шпаније у оквиру већине.

„Ако постоје безбједност, мир и стабилност на Балкану, то је захваљујући одлуци пет држава унутар Европске уније, међу којима је и Шпанија”, нагласио је Моратинос, мислећи на чланице ЕУ које нису признале Косово.

Како преносе шпански медији, Моратинос је у Сенату поручио да је Србија демократска и проевропска држава.

Према најавама, предсједник Конгреса Шпаније Хосе Боно, са којим је у уторак у Мадриду разговарао шеф дипломатије Србије Вук Јеремић, посјетиће Београд од 25. до 28. фебруара.

У исто вријеме двојица посланика Баскијске народне странке посјетиће Приштину, сазнаје агенција ФоНет у дипломатским изворима.

Моратинос је подсјетио да Шпанија предсједава ЕУ у првој половини 2010, оцјењујући да је вријеме да се ова година учини још важнијом за европске интеграције Србије, послије 2009. која је била „сјајна година” сарадње Брисела и Београда.

Задовољан сам што имамо прилику да размијенимо ставове о томе како се могу убрзати и оснажити односи ЕУ и Србије, рекао је Моратионс.

 

Захвалност Србије

Имаћемо прилику да разговарамо о регионалним питањима и Западном Балкану, најавио је Моратинос, али и областима које су од заједничког интереса за Србију и Шпанију.

Јеремић је потврдио да је са Моратиносом разговарао о европској будућности Западног Балкана, изражавајући захвалност Србије због позиције Шпаније када је ријеч о проширењу ЕУ.

Шпанија је заиста била водећи глас у Европи, истакао је Јеремић, који је најавио даљу сарадњу о свим питањима од регионалног значаја.

То ће довести до стабилизације Западног Балкана у смислу убрзавања европских интеграција, рекао је Јеремић и истакао да у односима двије државе нема отворених питања.

Јеремић и Моратинос потписали су Споразум између Србије и Шпаније о запошљавању чланова породица дипломатског, конзуларног, административног и техничког особља дипломатских и конзуларних представништава Србије.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog