Svijet

Шпанија прихватила првог затвореника из Гвантанама

МАДРИД - Шпанија је преузела првог затвореника из америчког војног затвора Гвантанамо на Куби, саопштила је данас шпанска влада.


Министар унутрашњих послова Шпаније Алфредо Рубалкаба рекао је да је неименовани затвореник, који је допутовао јутрос, палестинског поријекла и да ће му бити одобрена дозвола за боравак и запослење.

Шпанија се током протекле године сагласила да преузме затворенике из Гвантанама усљед отопљења односа између Мадрида и САД након што је премијер Хозе Луис Родригез Запатеро посјетио Бијелу кућу по први пут од повлачења шпанског контингента из Ирака 2004. године

Послије вишемјесечних преговора Шпанија је почетком овог мјесеца најавила да би могла преузети до пет затвореника из Гвантанама.

"Из очигледних разлога нећемо давати више информација сем да је лице које је стигло у Шпанију палестинског поријекла", рекао је Рубалкаба додајући да бивши затвиреник није кривично гоњен у САД, Европи или земљи његовог поријекла.

Амерички предсједник Барак Обама обећао је одмах по ступању на дужност 20. јануара да ће у року од годину дана затворити контроверзни затвор али ртај самонаметнути временски рок истекао је у јануару.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog