Društvo

Србија тражи забрану прославе Олује

БЕОГРАД - Србија је у контратужби против Хрватске затражила од Међународног суда правде у Хагу да се Хрватској забрани обиљежавање два државна празника којима се слави војно-полицијска акција „Олуја“.


Прослава 5. августа, када је прије петнаест година из Крајине и подручја Хрватске под заштитом УН протјерано око 220.000 Срба, убијено око 2.000, а за њима спаљене њихове куће и имовина, одавно иритира не само прогнане и њихове породице.

Дан када Срби пале свијеће и обилазе гробља у Хрватској се обиљежава и слави као Дан побједе и домовинске захвалности и као Дан хрватских бранитеља.

Захтјев да Хрватска престане да слави овај дан одавно је јавно изречен, али се недавно нашао и као званичан тужбени захтјев у контратужби Србије пред Међународним судом правде. Шеф српског правног тима Саша Обрадовић прије два дана је то изнио у јавност.

„Наша главна оптужба тиче се геноцида над Србима током акције „Олуја“, односно намјера да се тај геноцид почини. Сљедствено томе тражимо да се суди онима који су га починили и планирали, да се плати одштета за сву штету и да се омогући безбједан повратак избјеглицама и осигура њихов миран живот.

Као споредни тужбени захтјев тражимо да се измјени Закон о благданима, споменицима и нерадним данима тако што ће се укинути два празника којима Хрватска слави 5. август, дан када је почињен велики злочин над Србима. Ако неко хоће да уђе у ЕУ, он мора да поштује устаљене основне стандарде, у супротном не заслужује да буде примљен. Наш захтјев да се ти празници укину је симболичан, ми избјеглице ништа нећемо добити тиме - каже Саво Штрбац, члан српског правног тима и предсједник „Веритаса“.

Штрбац подсјећа да је хрватски Сабор 30. јуна 2006. усвојио декларацију о „Олуји“ којом се ова војно-полицијска акција квалификује као „побједничка“, „међународно-правно легитимна“, „савезничка антитерористичка акција“, „незаборавна битка“…

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog