Politika

Додик: У Сребреници се десио геноцид

Премијер Српске је јуче на дебати "Отворени дијалог у отвореном друштву" у Сарајеву, дао изјаву која је прошла прилично непримјећено у јавности РС.


Поред редовних ставова да СНСД не негира БиХ, уколико не буде негирана Република Српска, премијер Додик је изјавио и да у БиХ посебан проблем представљају медији "који острашћено извјештавају". Било је ту и изјава како не омаловажава улогу међународне заједнице у БиХ, затим да високи представник не може да доноси законе, али у јавности РС је непримјећено прошла изјава након одговора на питање да ли Србија треба прихватити Резолуцију о Сребреници.

- Наравно да је Сребреница неспорно једно од највећих мјеста злочина, дакле мјесто гдје се десио ограничен локални геноцид. Није спорна квалификација у судској пресуди која каже да се у Сребреници десио геноцид локалног карактера и да су тај злочин починиле поједине структуре полиције и војске РС. Сребреница јесте мјесто гдје се десио један од највећих злочина, али није једино које се треба обиљежити, рекао је Милорад Додик.

Ова изјава је утолико занимљивија, пошто је премијер Додик након састанка владајуће коалиције СНСД – ДНС – СП на Мраковици, врло оштро етикетирао Драгана Чавића и Младена Иванића као "стране људе". При томе је првом замјерио како је "потписао да је у Сребреници убијен много већи број људи, него што је стварно", те "да ће нам свима то правити проблеме у будућности".

У свим земљама региона би оваква изјава носиоца дужности премијера била испраћена са највећом пажњом, баш у смислу реперкусија које може имати по државу чији је премијер то изјавио. Уосталом то и јесте био случај у ФБиХ, што можда прије указује на степен иницијативе, него слободе медија у РС.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog