Politika

САД против разбјања БиХ

ВАШИНГТОН – Америчка државна секретарка Хилари Клинтон изјавила је у свједочењима пред одборима Сената да се САД противе разбијању БИХ и још једном потврдила подршку Америке интеграцији земаља Западног Балкана, укључујући Србију, у Европску унију и НАТО.


Клинтонова је пред Спољнополитичким одбором Сената рекла да у БиХ има још доста недовршеног посла и осјетљивих питања, нагласивши да администрација не жели да види „било какве кораке ка распаду Босне”.

Реагујући на бојазан сенаторке Џин Шахин, која је недавно заједно са сенатором Војиновићем боравила на Балкану, да су НАТО и ЕУ унија уморни од проширења и да зато нису склони да БиХ понуде акциони план за чланство Клинтонова је рекла да Сједињене Државе подстичу ЕУ да сарађује с владом у Сарајеву око услова за чланство.

Америчка влада подржава исти пут и за Србију, додала је она.

„Што се тиче НАТО и ја дијелим вашу забринутост и желимо да се Босна и Херцеговина осјећа добродошлом. Они можда још нису спремни за НАТО, али уз мало додатног напора ће бити,” рекла је она.

Раније, на другом свједочењу пред Одбором Сената за додјелу средстава, републикански сенатор Џорџ Војновић је рекао да је приликом прошлонедељне посјете Балкану наишао на дубоку бојазан да би мировни процес у БиХ могао пропасти уколико ова држава не добије статус кандидата за НАТО и не буде ублажен визни режим ЕУ за њене грађане.

Војновић је, такође, навео да у региону постоји бојазан од „замора” ЕУ ширењем и забринутост поводом даљег развоја догађаја када Међународни суд правде донесе мишљење о легалности независности "Косова".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog