Svijet

Кина не мијења суспензију војне размјене са САД

ПЕКИНГ – Одлука Кине да, због америчког плана продаје оружја Тајвану, вриједног 4,6 милијарди долара, суспендује војну размјену са САД „остаје непромијењена”, изјавио је портпарол кинеског Министарства одбране Хуанг Сјуепинг.


Он је рекао да САД треба да сносе „пуну одговорност” за „садашњу тешку ситуацију” у кинеско-америчким војним односима, пренијела је званична агенција Синхуа.

„Захтјевамо од америчке стране да говори и дјелује пажљиво да би се избјегло даље погоршавање односа двије земље и армије и сачувао мир на Тајванском мореузу”, истакао је Хуанг.

Његова изјава представља реаговање Пекинга на најаве да ће амерички Конгрес подржати план Пентагона о продаји борбених авиона Ф-16 Тајвану, ради повећања његове борбене спремности.

Кина је у јануару најавила да ће суспендовати војну размјену са САД, у знак протеста што је Вашингтон најавио продају оружја Тајвану, који она сматра својом провинцијом.

Том приликом, Пекинг је објавио и увођење санкција америчким фирмама укљученим у продају наоружања Тајвану, што државни медији представљају као „најоштрији одговор” на америчке продаје оружја том острву за три деценије.

Пентагон је ове седмице потврдио да је Кина одложила планирану посјету делегације свог Генералштаба САД, али она није званично отказана.

Ројтерс је пренио и да неће бити предвиђеног доласка команданта америчке Пацифичке команде у Пекинг.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog