Svijet

Медведев позвао Техеран да се понаша одговорније

МОСКВА – Руски предсједник Дмитриј Медведев изразио је у интервјуу француском недељнику „Пари мач” забринутост због ситуације око Ирана и позвао Техеран да се одговорно понаша.


Медведев је у интервјуу, чији је текст данас објавио Кремљ, рекао да је „кључ за излаз из ове ситуације одговорно понашање самог Ирана”, и да је потребно да Иран усклађује своје нуклеарне програме са захтјевима међународних организација, као што је Међународна агенција за атомску енергију , а са друге стране да рад у тој области буде транспарентан за контролисање.

„Са ким год разговарам, од руководиоца држава Блиског истока до европских држава, то све забрињава”, рекао је Медведев, додајући да је Иран сусјед Русије и да „ако се деси нешто тешко, то ће повући хуманитарну катастрофу, да се не говори о другим проблемима за цијели регион”.

Медведев је у интервјуу датом уочи посјете Француској, од 1. до 3. марта, рекао да у новој руској војној доктрини НАТО није главна војна пријетња Русији.

Предсједник Русије је рекао да „бесконачно ширење НАТО-а” на земље које су или биле у склопу Совјетског Савеза или су најближи суседи Русије „ствара одређене проблеме, јер како год се погледа, НАТО је војни блок” и „приближава се све вријеме” руским границама, уз ‑реконфигурацију ракета”.

Према његовим ријечима, међутим, то не значи повратак у доба ‑хладног рата”. Медведев је, притом, изразио признање Француској за уравнотежену позицију поводом ширења НАТО-а”.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog