Svijet

Сјеверна Кореја пријети због војних вјежби

СЕУЛ – Сјеверна Кореја запријетила је нападом на снаге Јужне Кореје и САД због заказаних заједничких војних вјежби, од 8. до 18. марта.


Портпарол војске Сјеверне Кореје изјавио је да су војне вјежбе Јужне Кореје и САД „вјежбе нуклеарног рата с циљем да се изврши изненадни напад на Сјеверну Кореју”, упркос увјерењима та два савезника да су вјежбе искључиво одбрамбене.

Јужна Кореја и САД годинама изводе заједничке војне вјежбе без већих инцидената, а Сјеверна Кореја их редовно критикује наводећи да су вјежбе увод у инвазију и нуклеарни рат, пренијела је агенција Ројтерс.

„Ако амерички империјалисти и ратни хушкачи из Јужне Кореје започну заједничке војне вјежбе због агресије, игноришући наша стална упозорења, ми ћемо реаговати са нашом моћном војном одбраном, и ако буде неопходно, немилосрдно уништити бедем агресије мобилишући сва расположива средства, укључујући нуклеарна”, истакао је портпарол Пјонгјанга.

Пријетње су стигле истовремено док амерички изасланик за Сјеверну Кореју Стивен Босворт покушава разговорима у Сеулу да врати Пјонгјанг у шестостране преговоре о нуклеарном програму Севера.

Преговори, чији је циљ да се Сјеверној Кореји, ако одустане од нуклеарног програма, осигура значајна помоћ и излазак из међународне изолације, прекинути су прије скоро годину дана.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog