Politika

Кацин: Нема ''пречице'' за Исланд, а камо ли за Балкан

БРИСЕЛ - Посланик Европског парламента Јелко Кацин изјавио је данас да поздравља препоруку Европске комисије (ЕК) да се отворе преговори за улазак Исланда у Европску унију (ЕУ) и оцијенио да "ако не постоји "пречица" за Исланд, онда је далеко мање вјероватно да она постоји било гдје за Западни Балкан" у приступању ЕУ.


Коментаришући став, који је ЕК о Исланду изнела у сриједу, Кацин је истакао да је реални извјештај Комисије сигнал другим земљама кандидатима да нема краћег пута у ЕУ.

"Када једна мала земља, упркос својим јаким институцијама, дубоко укорењеној демократској традицији и функционалној тржишној привреди не може постати члан преко ноћи, то је права порука и подстрек за све земље Западног Балкана да додатно убрзају неопходне реформе", нагласио је Кацин у писаној изјави.

Из утемељеног става ЕК јасно је да, иако Исланд, практично спреман за улазак и поред колапса у 2008. години, задовољава велику већину економских и политичких критеријума, још има неких важних корака које би требало обавити, оценио је Кацин.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog