Svijet

Гадафи зазива џихад против Швајцарске

БЕНГАЗИ – Референдум о забрани изградње минарета, данас је прокоментарисао и либијски вођа Моамер ел Гадафи.


 

Он је позвао на џихад против Швајцарске, уз објашњење да је то држава невјерника која уништава џамије.

"Сваки муслиман из било ког дијела свијета који сарађује са Швајцарском је отпадник и противник пророка Мухамеда, бога и Курана", рекао је Гадафи на састанку у либијском граду Бенгазију, гдје се обиљежава пророково рођење.

Гадафи је додао да муслимани треба да оду на аеродроме у исламским земљама и спријече слијетање швајцарских авиона, да у лукама спријече пристајање швајцарских бродова и да онемогуће продају швајцарске робе у радњама.

Швајцарско Министарство спољних послова није имало коментар на Гадафијев наступ.

Референдум о забрани изградње минарета у Швајцарској се десио сувише давно, да би то био повод за овако жестоке реакције пуковника Гадафија. Либија и Швајцарска имају лоше односе од 2008. године, када је један од Гадафијевевих синова ухапшен у Женеви, под оптужбом за малтретирање хотелских радника.

Он је ослобођен, али је Либија прекинула испоруке нафте Швајцарској, повукла милијарде долара из швајцарских банака и ухапсила двојицу Швајцараца који су радили у Либији.

Један од њих је ослобођен, а други је ове седмице морао да напусти Амбасаду Швајцарске у Триполију, у коју се био склонио, и почне служење четворомјесечне затворске казне.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog