Politika

Јеремић: Косово и БиХ главне кочнице

ВАШИНГТОН - Министар спољних послова Србије Вук Јеремић оцijенио је у четвртак да је чланство свих земаља Западног Балкана кључно за стабилност ЕУ и да су неслагања око будућности БиХ и статуса Косова два главна проблема у том региону.


"Строго инсистирање на централизацији Босне и сецесији Косова 'без обзира на посљедице' површно је и неодрживо. Тиме се одбацују легитимни интереси земаља попут Србије као небитне промјенљиве у регионалној једначини", рекао је Јеремић у говору на Универзитету Џон Хопкинс у Вашингтону.

У говору достављеном медијима, Јеремић је додао да је можда још важније што "такав приступ не пролази тест демократске легитимности". Шеф српске дипломатије је поновио да Србија поштује цјеловитост БиХ и подсјетио на конкретне кораке српских власти усмјерене ка помирењу, попут посјете предсједника Бориса Тадића Сребреници и извињења жртвама.

"Србија такође у потпуности сарађује са Хашким трибуналом и чинимо све што можемо да лоцирамо, ухапсимо и испоручимо двојицу преосталих бјегунаца. Коначно, у нашој Скупштини ће ускоро почети расправа о историјској резолуцији о Сребреници којом ће се недвосмислено осудити злочин који се тамо догодио", нагласио је.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog