Svijet

Швајцарци након минарета одлучују о животињским адвокатима

ЦИРИХ – Становници Швајцарске изјасниће се на референдуму 7. марта да ли животиње треба да имају адвоката, што је дуже вријеме предмет расправе између удружења за заштиту животиња и оних који сматрају да би таква правна одредба довела у питање основне принципе правосуђа.


Да ли животиње могу да претендују на адвокате је можда неумјесно питање, али Швајцарци ће идуће седмице на њега дати свој одговор.

Стефан Ламар, оснивач једног удружења за борбу против окрутности према животињама, каже да животиње имају право на службеног адвоката баш као и људи.

Он истиче да у Швајцарској нема пуно случајева напуштања животиња и да у земљи постоји свијест о потреби поштовања сваког живог бића.

Швајцарска је за њега примјерна земља по питању животињских права због чега вјерује у позитиван исход референдума.

У сусједној Француској борци за заштиту права животиња одају поштовање својим швајцарским колегама.

У многим западним земљама закон изједначава животињу са предметом, што у 21. вијеку није етички прихватљиво, истичу они.

Постоје адвокати који су се специјализовали за разводе, за дјецу или неке друге области, али не треба заборавити да су животиње жива бића са осјећајима и да као таква имају своја права, навели су они заложивши се за одржавање истог референдума у Француској.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog