Društvo

Извођење доказа против Караџића 3. марта

ХАГ - Претресно вијеће Хашког трибунала одбило је у петак увече захтјев оптуженог Радована Караџића за одлагање наставка суђења до 17. јуна, одлучивши да извођење доказа почне 3. марта, одмах послије Караџићеве уводне ријечи.


Бивши предсједник Републике Српске, оптужен за геноцид над несрбима у БиХ, уводну ријеч одбране би требало да одржи 1. и 2. марта. Караџић је раније два пута наговјестио да ће, по одлуци судског вијећа, то и учинити, али је ове недјеље затражио да извођење доказа на процесу не почне до 17. јуна, како би могао да прегледа стотине хиљада страница докумената које му је објелоданило тужилаштво.

Захтјев за одлагање почетка извођења доказа за више од три и по мјесеца, Караџић је засновао на одлуци којом је предсједник Трибунала Патрик Робинсон одобрио додатан новац за финансирање одбране током паузе у суђењу које је почело 26. октобра прошле године.

Претресно веће судије О Гон Квона оцијенило је, међутим, да одлука о надокнади трошкова одбрани истовремено не значи и да Караџићу ваља одобрити додатно вријеме за припрему. Вијеће је подсјетило и да је претпроцесни судија Ијан Бономи још у августу 2009. закључио да је предмент спреман за суђење.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog