Svijet

Амерички систем Патриот на прољеће у Пољској

ВАРШАВА – Једна батерија америчког противракетног система патриот биће размјештена у бази Моронг на сјеверу Пољске средином априла а са њом и стотинак америчких војника, саопштио је портпарол пољског Министарства одбране Јануш Сејмеј.


Монтирање ракета тог система трајаће неколико дана па ће тако систем бити оперативан између 10. и 15. априла.

Батерију патриота коју по ротационом систему, на мјесец дана сваког квартала у години, у Пољску премјештају из Њемачке, САД су Варшави обећале у вријеме преговора антиракетном штиту. Суштина плана је била у томе да у Пољској буде база ракета пресретача. Садашњи амерички предсједник Барак Обама је међутим одустао од тог плана.

Пољска и САД дуго су преговарале о статусу који би имало стотинак америчких војника који опслужују патриоте а споразум СОФА потписао је у петак предсједник Пољске Лех Качињски и тако завршио његову ратификацију.

Патриоти ће бити опремљени бојевим главама, јавила је ових дана агенција ПАП.

Од 2012. године та батерија би требало да буде стално размјештена у Пољској и укључена у модернизовану пољску противракетну одбрану.

Министарство и влада премијера Доналда Туска планирају у оквиру модернизације противракетне одбране и пројекат Штит Пољске за који би модерне противракетне системе требало да испоручи пољски војно-индустријски гигант Бумар у сарадњи са европском корпорацијом МБДА и француском војном индустријом.

Најава размјештања патриота а прије свега одлука да не буду око Варшаве, како је првобитно планирано, већ у области Мазурских језера, дакле ближе Русији и њеној Калињинградској области, изазвала је нервозу Москве, која не искључује да би могла зато у Калињинград да пребаци своје ракете искендер.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog