Svijet

Београд, амерички град

БЕОГРАД – Српска престоница није јединствена у свијету по свом имену, јер у Сједињеним Америчким Државама (САД) постоје још четири Београда, и то у савезним државама Мејн, Минесота, Небраска и Монтана.


Београд у држави Мејн је град у округу Кенебек, основан 1796. године, који од почетка носи име по српској престоници, а данас има око 3.000 становника, око 1.200 домаћинстава и око 900 породица.

Град чине Сјеверни Београд, Депо Београд и Београд језера, који је у ствари село, јер се његови становници углавном баве пољопривредом.

Београд постоји и у држави Минесота, у округу Стернс, и има око 750 становника, 316 домаћинстава и 183 породице.

У држави Монтана такође постоји Београд, у округу Галатин, са 5.800 становника. Назван је по главном граду Србије у знак захвалности српским инвеститорима који су помогли изградњу жељезнице која је некада ту пролазила.

Важни спортски, али и други догађаји, одвијају се у „Београд центру за специјалне догађаје” са 4.800 места, који је уједно и терен „Пантера” школских рвачких, кошаркашких и одбојкашких тимова.

Сваке јесени, обично трећег викенда у септембру, у граду се одржава фестивал који има дугу традицију, а обухвата параду, сајам умјетности и заната у Луис и Кларк парку.

Најмањи амерички Београд, налази се у држави Небраска, у округу Ненс, и има само 134 становника. Читаво село броји 63 куће и 36 породица и простире се на свега пола километра.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog