Svijet

Чиле: 300 мртвих, 100 људи под зградом

САНТЈАГО - Америчка сеизмолошка служба саопштила је данас да је Чиле потресао још један, нешто слабији земљотрес, јачине 6,1 степен по Рихтеровој скали, јавиле су агенције.


Спасиоци већ више сати покушавају да испод рушевина стамбене зграде у Консепсиону у Чилеу извуку око 100 људи затрпаних у јучерашњем земљотресу, који је најтеже погодио град Консепсион, а у коме је, према досадашњим подацима, погинуло 300 људи, мада се страхује да број мртвих није коначан.

У чилеанској пријестоници Сантијагу осјетио се данас снажан пропратни потрес.

Пропратни удари увијек прате јаке земљотресе. Због тога је више хиљада Чилеанаца протеклу ноћ провела под ведрим небом, страхујући да би ти мањи потреси могли да изазову рушење већ оштећених зграда.

Управа чилеанских рудника бакра "Коделко", у коме је рад прекинут у суботу због земљотреса, најавила је наставак рада вечерас у 19 сати по Гриничком времену. Саопштено је и да су путеви до луке Сан Антонио, преко које се обавља извоз, у добром стању.

Највише су страдале старије грађевине у близини града Куриса, а током смиривања тла догодило се више мањих потреса и у околини главног града Сантјага.

У Сантјагу је затворен аеродром јер је оштећена писта, али се друмски саобраћај постепено успоставља. Градске власти најавиле су да ће ускоро поново прорадити и метро.

Власти у Чилеу још нису изнеле процјену материјалне штете, али амерички извори процјењују да је она између 15 и 30 милијарди долара, што је око 15 одсто укупног бруто производа Чилеа. Економисти процјењују да ће се то значајно одразити на привреду Чилеа.

Ситуација је у већем дијелу земље хаотична, а најтеже је у другом по величини граду у Чилеу Консепсиону и околини, јер је епицентар земљотреса био свега око 115 километара сјевероисточно од тог града.

У Консепсиону који има пола милиона становника, у току је пљачка продавница коју полиција покушава да спријечи сузавцем и воденим топовима.

Једна од жена које односе робу, узвикнула је новинарима: "Ово није пљачка, већ очајање! Немамо шта ни да једемо, ни да пијемо!".

Док већина односи само храну и другу најнужнију робу, групе младих износе апарате за домаћинство.

Предсједница Чилеа Мишел Бекеле изјавила је да је земљотрес угрозио подручје које насељава два милиона људи.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog