Svijet

Индија и Пакистан: Након преговора војна вјежба

ПОХРАН – Индијски борбени авиони су вјежбали на граници са Пакистаном, демонстрирајући војну моћ пред сусједном нуклеарном силом.


 

Војну вежбу су надгледали делегати из 30 земаља, међу којима није било представника Пакистана и још једног суседа, Народне Републике Кине.

„Ово није само демонстрација оружаних снага Индије, већ јасна порука сусједним земљама за шта су све способне индијске ваздушне снаге”, рекао је индијски стручњак за стратешке послове Удај Башкар.

Индијски авиони руске производње „Сухој” и „МиГ 21” бомбардовали су током вјежбе лажне непријатељске мете - логоре за војну обуку и бункере.

Војна вјежба изведена је послије овонедељних разговора званичника Индије и Пакистана, првих након терористичког напада у Мумбају 2008. у којем је убијено 166 људи, а за шта власти у Њу Делхију оптужују пакистанске побуњенике.

Током разговора су се високи званичници двије земље договорили једино да „остану у контакту”, упркос очекивањима да ће дијалог Индије и Пакистана бити у потпуности одмрзнут.

Тензије између двије многољудне државе представљају опасност по безбједност на индијском потконтиненту, која је додатно повећана због важне улоге двије земље у смиривању кризе у сусједном Авганистану.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog