Svijet

Западна Европа: 62 жртве олује Синтија

ПАРИЗ – У снажној олуји „Синтија”, која је током викенда захватила западну Европу, погинуле су најмање 62 особе, од којих 51 у Француској, шест у Њемачкој, три у Шпанији и по једна у Белгији и Португалу, јавили су свјетски медији најновији биланс.


Портпарол француске службе за ванредне ситуације пуковник Патрик Ваји саопштио је да се девет особа води као нестало и да је на десетине повријеђено.

Олуја са вјетровима снаге урагана погодила је Француску у недељу ујутро. Поплављене су луке, уништене многе куће, док је више од милион домаћинстава остало без струје.

Олуја која је такође захватила Белгију, Португал, Шпанију и дијелове Њемачке довела је до обустављања железничког и авиосаобраћаја широм континента.

Француски предсједник Никола Саркози обишао је најтеже погођене области Ванде и Шарант-Маритим и обећао три милиона евра помоћи угроженом становништву.

Регионални званичници позвали су на хитно ојачавање старих морских бедема, након што је готово половина од укупног броја жртава настрадала усљед пробијања морског бедема у граду Егијон сир Мер.

„Морски бедем који је пробијен потиче из доба Наполеона. Или ћемо изградити нове морске бедеме, који у том случају треба да буду виши... или ћемо градити даље” од обале, изјавио је десничарки политичар Филип дел Вијер предсједник локалне власти у Вандеу.

Саркози, који је најавио детаљну истрагу узрока несреће, покушао је да ублажи буру критика због стања морских бедема у земљи.

„Има мртвих и несталих људи и ми им дугујемо саосjећање. Сада сигурно није тренутак за започињање полемике”, рекао је Саркози.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog