Društvo

Мали акционари протестовали код споменика Петру Кочићу

БАЊА ЛУКА - Савез удружења малих акционара Републике Српске данашњом протестном шетњом у Бањој Луци изразио је незадовољство привредним стањем у Српској и угрожавања права малих акционара.


У бањолучком парку код споменика Петру Кочићу окупило се неколико десетина малих акционара бањалучке и добојске регије који су истакли да су незадовољни уништавањем десет предузећа: ''Метал'' из Бањалуке, ''Промет'', ''Прњавор експрес'', ''Металка'', ''Млинпек'', ''Слога'' и ''Градип'' из Прњавора, те ''ТННО'', ''Добој путеви'' и ''Хемопродукт'' из Добоја.

''Рад појединих институција и организација довео је до угрожавања људских права малих акционара: права на власништво, права на рад и права на живот'', рекао је Огњен Југовић, секретар Савеза малих акционара.

Ово удружење је од Окружног тужилаштва Бања Лука затражило информације о томе шта је ово тужилаштво урадило у вези са свим извјештајима које му је доставила Комисија за ревизију приватизације државног капитала у предузећима и банкама РС и у вези са свим кривичним пријавама које су доставили предузећа, удружења малих акционара и акционари због злоупотреба и незаконитог дјеловања у предузећима.

Сматрајући да су оштећени у појединим окончаним судским процесима, мали акционари су од Окружног суда затражили присуство јавности у споровима који су у вези са малим акционарима.

''Имајући у виду изјаву једног лица из предметних спорова да је суд његов и да нам се с њим не вриједи тужити јер он спорове добија тако што поткупи судије, принуђени смо да поднесемо захтјев за присуство јавности у споровима који се воде пред овим судом'', истиче се у најави подношења захтјева овом суду.

Овај савез данас је затражио и оставку предсједника Комисије за хартије од вриједности РС Миодрага Јандрића јер је, како се наводи у захтјеву, ''чињењем и нечињењем омогућава мешетарима и шпекулантима уништавање знатног дијела привреде РС''.

''Уколико до 15. марта сами не поднесете оставку, бићемо принуђени да вашу оставку затражимо од надлежних државних институција'', наглашава се у захтјеву који су мали акционари предали Комисији за ХОВ РС.

Предсједник Савеза Небојша Југовић рекао је да у РС има више од 860 000 малих акционара, од чега око 420 000 у предузећима, а око 440 000 у фондовима, те да су мали акционари власници у просјеку 30 одсто капитала у предузећима, те до 50 одсто у фондовима.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog