Politika

У парламентарну скупштину упада како ко хоће

САРАЈЕВО - Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине Милорад Живковић назвао је данашњи насилан упад у Велику салу Парламентарне скупштине БиХ кривичним дјелом, због којег ће бити позвани надлежни органи да адекватно казне одговорне.


 

У саопштењу из Живковићевог кабинета се наводи да он није дао сагласност за кориштење Велике сале за свечану академију поводом 1. марта, у организацији Форума парламентараца БиХ 1990 и да су о томе благовремено упознате надлежне заједничке службе у згради парламента.

Учесницима сједнице Форума парламентараца из 1990. године, која је одржана данас у згради Парламентарне скупштине БиХ поводом 1. марта, који се у Федерацији БиХ слави као Дан независности БиХ, првобитно није био дозвољен улазак у салу гдје је 1. марта 1992. године изгласана независност БиХ.

Након што им није било допуштено да уђу у салу која се налази на првом спрату, они су отишли у "плаву салу" на четвртом спрату зграде гдје се одржавају сједнице Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

Након што је учеснике данашње сједнице Форума парламентараца из 1990. године посланик у Парламенту БиХ из те године Миро Лазовић позвао да се врате у велику салу, јер би останак у "плавој сали" значио пристанак на понижење, они су се вратили на први спрат и након одређеног времена су ушли у велику салу.

Кад је требало да буде интонирана химна БиХ сви су стајали и тишини, јер у сали није био укључен разглас.

Захтјеву ове организације за улазак у зграду парламента удовољио је предсједавајући Дома народа Сулејман Тихић давањем на кориштење Плаве сале Парламентарне скупштине

Из Живковићевог кабинета подсјећају да је, након што су поједине организације и удружења у блиској прошлости злоупотријебили скупштинске просторије, Заједнички колегијум оба дома Парламентарне скупштине БиХ договорио услове и начиње кориштења скупштинских сала те уступања просторија трећим лицима.

Дефинисано је да да дозволу за кориштење Велике сале дају предсједавајући оба дома, а Бијеле сале и Плаве сале предсједавајући домова који засједају у тим салама, уз потписивање стандардног уговора.

Федерални медији јавили су да је Ибран Мустафић данас провалио у закључану Велику салу Парламентарне скупштине БиХ, након чега је у њој одржана свечана сједница поводом 1. марта, коју су уприличили Скупштина Кантона Сарајево и Форум парламентараца БиХ 1990.

Сједећи у првом реду обијене Велике сале академији су присуствовали бошњачки члан Предсједништва БиХ Харис Силајџић, предсједавајући Дома народа Сулејман Тихић, министар безбједности БиХ Садик Ахметовић и академик Мухамед Филиповић.

У Федерацији БиХ 1. март прославља се као дан независности, јер је тог дана 1992. године одржан референдум о отцјепљењу БиХ од СФРЈ.

Почетком године зграду Парламентарне скупштине БиХ бесправно су за своје протесте злоупотријебили цивилни инвалиди, тражећи ратификацију Конвенције УН о правима ове категорије становништва, након чега је донијета одлука о кориштењу парламентарних просторија.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog