Politika

Ганић ипак ухапшен у Лондону

САРАЈЕВО - Ратни члан Предсједништва БиХ Ејуп Ганић ухапшен је данас у Лондону на основу иницијалног захтјева Србије за његово хапшење, потврђено је из Амбасаде Велике Битаније у БиХ.


Портпарол Амбасаде Велике Британије у БиХ Биљана Ристовић рекла је да ће Ганић бити изведен пред Основни суд где ће му бити предочени наводи који му се стављају на терет.

Она је истакла де ће се Ганић пред Судом изјаснити о наводима који му се стављају на терет, и да ли се слаже са изручењем, након чега ће Суд донети одлуку да ли да одреди његово пуштање уз кауцију.

Ганић је у петак, 26. фебруара, био задржан на аеродрому у Лондону, али је убрзо и пуштен.

Он је тада демантовао тврдње да је задржан по Интерполовој потерници из Србије, наводећи да је на аеродрому чекао пртљаг.

Министарка правде Србије Снежана Маловић изјавила је у петак да је судским органима Велике Британије упућен захтев за екстрадицију Ганића, против кога се у Тужилаштву за ратне злочине Србије води истрага због умешаности у злочине почињене на територији БиХ.

Министарство унутрашњих послова Србије расписало је почетком 2009. године, по налогу истражног судије, потјернице за 19 особа из БиХ, међу којима су ратни чланови Предсједништва БиХ Ејуп Ганић и Стјепан Кљуић, због напада на колону ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву.

Према подацима Центра јавне безбједности Источног Сарајева, у нападима 2. и 3. маја убијена су 42, а рањена 73 припадника ЈНА, док их је 215 заробљено.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog