Svijet

Турска Америци: Лакше мало са јерменским жртвама

АНКАРА - Турска је данас упозорила да би велику штету односима Анкаре и Вашингтона могло нанијети то ако ове седмице амерички конгресни панел усвоји оцјену да је масакр, који су током Првог свјетског рата починиле турске снаге над Јерменима, био геноцид.


"Желимо да вјерујемо да ће чланови панела дјеловати одговорно и да су свјесни да прихватање ове оцјене и касније приједлога занкона може нанијету штету односима Турска-САД, као и напорима изградње мира и стабилности на јужном Кавлазу", рекао је новинарима портпарол турског Министарства иностраних послова Бурак Озуергин.

Портпарол је додао да би таква резолуција САД поткопала напоре нормализације односа Турске и Јерменије.

Необавезујућа резолуција, о којој ће се гласати 4. марта, позива америчког предсједника Барака Обаму да осигура да се америчка политика формално односи према масакру над Јерменима као геноциду и да тај термин употријеби у својој годишњој поруци о том питању у априлу.

Обама је тај задатк избјегавао прошле седмице. Обамина администрација види Турску као кључног савезника, чија им је помоћ потребна у рјешавању сукоба од Ирана до Авганистана.

Јерменско питање погоршало је односе Турске, чланице НАТО, и САД у прошлости. Анкара је 2007. године звала свог амбасадора у Вашингтону на консултације након што је амерички панел гласао о сличном приједлогу.

Муслиманска Турска прихвата да су Турци Отоманског царства убили велики број Јермена , али одбацује да је убијено 1,5 милиона Јермена и да је то добило размјере геноцида.

Турска и Јерменија потписале су споразуме прошле године о нормализацији односа након скоро 100 година непријатељстава који вуку коријене из масовних убистава и депортације Јермена 1915. године.

Анкара и Јереван међусобно се оптужују да прекрајају историју и лажирају историјска документа.

Парламенти обје земље морају да одобре споразуме, а двије стране међусобно се оптужују за одуговлачење.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog