Politika

Босић: Језик мржње из Сарајева

На данашњој конференцији за новинаре у Бањој Луци, предсједник СДС Младен Босић је рекао да је уводно излагање првог предсједника РС Радована Караџића пред Хашким трибуналом изазвало хистерично реаговање у медијима у Сарајеву, који поново дижу ниво мржње на опасан степен у БиХ.


"Основни разлог тога је скретање пажње са онога што Караџић жели да исприча и стварање буке и какофоније како би се задржала слика о догађањима из деведесетих година прошлог вијека какву је створио тадашњи сарајевски политички миље и какву је прихватио велики дио западних медија", каже Босић и наставља: "Квалификације као што су `крволок`, `гусларска представа` и `паљански монструм` јасно говоре да је у БиХ и даље у игри језик мржње и да политички кругови у Сарајеву имају намјеру да дижу ниво међуетничких тензија до октобарских избора".

Предједник СДС је поменио и разне невладине организације из БиХ које плаћају институције Федерације БиХ, а које су свесрдно укључене у ову кампању.

Помињући  јучерашње проваљивање посланика, бивших ратних политичких функционера из Сарајева у зграду парламента БиХ, Босић је утврдио да је на сарајевској политичкој сцени и даље исти естаблишмент који је водио и ратна дешавања и ратну политику муслимана у БиХ на челу са Ејупом Ганићем, изразивши очекивање да ће органи БиХ санкционисати одговорне.

Босић изразио наду и да је  хапшење Ејупа Ганића у Лондону назнака промјене односа међународне заједнице према догађајима на простору бивше Југославије и позвао институције РС да се активно укључе у разоткривање истине о догађајима са почетка деведесетих година у прикупљању документације и логистике, како би истина допрла до јавности у свијету.

Говорећи о Скупштини Србије и могућој резолуцији о Сребреници, позвао је посланике српског парламента да не прихвате монтиране историјске чињенице и да оставе историји и судовима да утврде стварне догађаје и бројке о догађајима у протеклом грађанском рату на простору бивше Југославије.

Скупштина СДС - 7. марта на Палама

Предсједник СДС је искористио обраћање медијима и да најави да ће у недјељу, 7.марта, на Палама бити одржана редовна годишња скупштина СДС радно-извјештајног карактера, а не ванредна скупштина те странке.

Он је на питања новинара објаснио да у странку нису дошли никакви захтјеви нити потписи које су најављивали, како је рекао, самозвани утемељивачи странке у захтјеву за сазивање ванредне скупштине странке.

У суботу, 6. марта ће као традиционални скуп припреме за одржавање редовне скупштине странке бити одржан Главни одбор СДС.

"Случај Драгана Калинића је завршен за СДС и странка се не мисли више бавити тим питањем, већ припремама за октобарске изборе", прокоментарисо је Босић помоњање Калинићеве најаве да ће садашње руководство странке бити смијењено на скупштини.

Босић је, говорећи о коалицији опозиције за предстојеће изборе рекао да је СДС прије осам дана упутила дописе ПДП и СРС РС са приједлогом коалиционог споразума типа коалиције у Билећи и да да очекује да ове седмице добије евентуалне примједбе на споразум, наводећи да он нема дилеме око тога да ће каолициони споразум бити постигнут као и да ће та врста коалиције бити отворена и за све остале које желе да учествују у доласку нове власти у октобру у РС.                 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog