Svijet

Нема извињења за вријеђање Ромпуја

БРИСЕЛ – Британски посланик у Европском парламенту Најџел Фериџ одбио је данас да се извини што је предсједника Европског савјета Хермана ван Ромпеја назвао „нижеразедним банкарским службеником”, због чега ће му бити укинуто десет дневница.


„Нећу се извинити Херману ван Ромпеју, нећу се извинити Европском парламенту и сигурно се нећу извинити народу Белгије”, изјавио је Фериџ.

Послије састанка са предсједником Европског парламента Јержијем Бузеком, Фериџ је рекао да је Бузек од њега тражио да се извини, али да он није спреман да то уради.

„Имао сам мало времена да размислим и одлучио сам да се извиним. Али једине особе којима ћу се извинити су банкарски службеници широм свијета: ако сам их увриједио, заиста ми је веома жао”, рекао је Фериџ.

Бузек је рекао да ће због вријеђања Ван Ромпеја казнити Фериџа тако што неће добити 10 дневница, у износу од око 3.000 евра. То је највећа казна коју је до сада добио неки европски парламентарац.

Бузек је његов напад оцијенио неприкладним, непарламентарним и увриједљивим за достојанство парламента.

Фериџ, европскептик из редова Партије за независност Уједињеног Краљевства, извријеђао је Ван Ромпеја прошле седмице пред посланицима Европског парламента, рекавши да има „харизму снужденог дроњавца и изглед нижеразредног банкарског службеника”.

„Чини ми се да се гнушате од постојања националних држава. Можда је то због тога што долазите из Белгије, која сама и није нека држава”, рекао је Фериџ бившем белгијском премијеру.

Фериџ је изјавио да је напад на Ван Ромпеја имао одређену сврху, и ако је тај његов поступак покренуо „дебату о битним питањима као што је ко управља ЕУ и да ли су ти људи демократски одговорни”, онда се он неће извињавати.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog