Politika

Вордсворт: Србија у ЕУ за седам година најраније

БЕОГРАД - Амбасадор Велике Британије у Србији Стивен Вордсворт оцијенио је да је реално да Србија 2011. добије статус кандидата, а најраније 2017. постане чланица Европске уније (ЕУ).


"Није реално да цијели западни Балкан уђе у ЕУ до 2014. Мислим да је за Србију много реалнији рок од седам-осам година, под условом да се максимално фокусира на европске интеграције и да се отклоне све препреке на том путу", рекао је Вордсворт.

"Ми смо били спремни још у децембру  да отпочнемо процес ратификације ССП и захтјев Србије могао би одмах да буде прослијеђен Европској комисији, али, тог мишљења није и свих 27 чланица ЕУ ."

Може се очекивати да ће процес ратификације ССП највјероватније почети у јуну, под претпоставком да Србија одржи свој добар ниво сарадње са Хашким трибуналом, рекао је Вордсворт.

Он је додао да признање Косова и улазак у НАТО нису услови за Србију да би постала чланица Уније.

"Нико не тражи да Србија призна независност Косова. С друге стране, Европа не жели 'црне рупе' у региону и свих 27 чланица ЕУ се слажу да та територија, у неком облику и форми, такође једног дана треба да буде у ЕУ", рекао је Вордсворт, али није прецизирао на који начин ће то бити остварено.

Он је поручио да одлука Међународног суда правде (МСП) о легалности проглашене независности Косова неће утицати да земље које су већ признале Косово промијене своју одлуку.

"Велика већина држава у Европи признала је 'Косово' - више од 60 одсто чланица ОЕБС, више од 70 одсто чланица Савјета Европе и преко 80 одсто чланица ЕУ. 'Република Косово' је као 'независна држава' постала чланица ММФ и Свјетске банке, уз подршку око 60 одсто свих чланица УН. Потпуно је нереално очекивати да се све ово окрене уназад. Уосталом, то је само савјетодавно мишљење, не одлука која правно обавезује", изјавио је Вордсворт.

Он је оцијенио да је "потпуно нереалан" покушај отварања преговора о статусу Косова.

"Разговори између Београда и Приштине су потребни, али не о статусу и признавању, већ о томе како да се ријеше многобројни проблеми и да се људима који живе на Косову обезбиједи бољи живот. Ово не мора да подразумјева формално признавање", каже британски амбасадор.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog