Svijet

Руси траже сједницу УН посвећену 2. свјетском рату

ЊУЈОРК – На иницијативу Русије и уз подршку више од 70 земаља чланица, Генерална скупштина Уједињених нација одлучила је да у мају одржи специјално свечано засjедање посвећено сjећању на жртве Другог свjетског рата, јавиле су руске новинске агенције.


Таква одлука садржана је у резолуцији „65 година од краја Другог свjетског рата”, усвојеној на синоћњој пленарној седници Генералне скупштине УН, навела је агенција Итар-Тас.

У резолуцији се предлаже свим чланицама, организацијама, невладиним организацијама и приватним лицима да на одговарајући начин обележе тај датум као дан сећања на све жртве Другог свјетског рата, а Русија предлаже да се сједница одржи 6. маја, рекао је руским новинарима стални представник Русије при УН Виталиј Чуркин.

Формално ту одлуку треба да донесе предсједник ГС УН.

Чуркин је рекао да „у међународној заједници расте свијест о значају догађаја од прије 65 година”, и изразио очекивање да ће на седници говорити генерални секретар УН и председник ГС УН, пренела је агенција РИА Новости.

У Москви је прекјуче из Министарства одбране саопштено да ће војна парада на Црвеном тргу у част 65. годишњице побjеде над фашизмом бити највећа у цjелокупној историји модерне Русије, у којој је планирано учешће јединица неколико земаља антихитлеровске коалиције.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog